Dodenherdenking 4 mei 2025 in Culemborg

Stichting Culemborg en Oranje (C&O) en haar vrijwilligers organiseert al 120 jaren Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Elk jaar beogen we Dodenherdenking een zinvolle bijeenkomst te laten zijn voor jong en oud. De uitvoering wordt mogelijk gemaakt door de inzet van velen, m.n. de scouting groepen St. Stanislaus en Triton.

Maak Dodenherdenking Zinvol.
Draag ook een steentje bij; participeer en doneer Stichting C&O NL54RABO0312523092 Bvd!

De Oranje krant, verzorgd door Mediaraad/RTG, verschijnt 15 april met het definitieve programma van Dodenherdenking. Bekijk hieronder het (concept) programma voor Dodenherdenking 2025.

14.00 – 14.45        Ontvangst Stadhuis
Het gemeentebestuur ontvangt de Britse familieleden van de Whitley-bemanning, de dochter van generaal Murphy en het bestuur van de St. Veteranen Culemborg. Twee omgekomen Britse militairen, die 17 juni 1940 met een Whitley neerstortte in de Redichemse Waard, zijn in Clemborg begraven.

14.45 – 15.45        Sky of Hope
Begeleid door twee militaire voertuigen, waaronder een replica van de jeep van generaal Murphy, worden de gasten met bussen van St. Samen Verder (ouderenvervoer Klaartje) naar de Redichemse Waard gebracht. Daar wordt een Sky of Hope informatiebord onthuld, waarop de plaatsen staan aangegeven waar in Rivierenland vliegtuigen in WOII zijn neergestort.

15.45 – 16.45 Uitreiking Engelse stadswandeling
Bij terugkomst ontvangen de gasten een stadswandeling en kunnen zij o.a. aan de hand daarvan de binnenstad van Culemborg bezoeken. Eventueel krijgen de gasten een sight seeing met de militaire voertuigen en de bussen van St. Samen Verder (ouderenvervoer Klaartje).

18.30 – 19.30        Herdenkingsbijeenkomst
Tijdens deze bijeenkomst in de Grote of Barbarakerk, herdenken wij allen – burgers en militairen –, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.
De herdenking wordt muzikaal opgeluisterd door Koninklijke harmonie Pieter Aafjes.

19.30 – 20.00       Stille tocht
Scouts van Sint Stanislaus en Triton begeleiden de stille tocht.

De route voert via het Holocaust monument naar de begraafplaats aan de Achterweg. Daar begeleidt Koninklijk Stedelijk Muziekkorps Concordia de herdenking.

Bij aankomst legt de burgemeester een krans bij het Oorlogsmonument.

Na de kranslegging wordt het signaal Taptoe geblazen.
Met het einde van het Taptoesignaal wordt het begin van de twee minuten stilte gemarkeerd. De twee minuten stilte wordt beëindigd met het spelen van het eerste couplet van het Wilhelmus door Koninklijk Stedelijk Muziekkorps Concordia.
Daarna houdt de burgemeester een toespraak.

Kinderraad
Namens de Kinderraad legt de kinderburgemeester een bloemstuk.
“Mensen haten, als ze niet begrijpen”, staat op het Holocaust monument. Jongeren informeren en bij herdenken betrekken, is van belang om lessen te kunnen blijven trekken uit het verleden. Zodoende zullen ook zij de democratie en vrijheid blijven waarderen en naar verwachting de juiste keuzes maken om onze verworvenheden te behouden.

Kranslegging
Om onze verbondenheid met verleden, heden en toekomst tot uitdrukking te brengen, leggen vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap en K.N.I.L. in het bijzijn van de burgemeester een bloemstuk bij het Indië-monument.
Op dit monument staan de namen van vijf Culemborgers, die bij de strijd in voormalig Nederlands-Indië overleden en begraven zijn op de erevelden in Bandung en Jakarta.
Met hen herdenken we alle medeburgers, die in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Bloemenhulde
Vervolgens worden de vertegenwoordigers van aangemelde organisaties uitgenodigd bij het oorlogsmonument de bloemenhulde te brengen.

Bij de graven van Britse militairen leggen de families in het bijzijn van de burgemeester een bloemstuk waarna de veteranen een eresaluut brengen.
Bij deze graven staan we stil bij alle militairen, die in de strijd voor onze vrijheid hun leven gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als ook in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Bij het monument voor de burgerslachtoffers leggen vertegenwoordigers van de gemeenteraad in het bijzijn van de burgemeester een bloemstuk. Met de Culemborgse burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, herdenken we alle burgers, die omkwamen door het oorlogsgeweld.

Rondgang
Alle aanwezigen worden uitgenodigd de burgemeester in de rondgang langs de monumenten te volgen en hun eerbetoon te brengen.

De rondgang eindigt bij het Joods monument. Daar herdenken we met het eerbetoon (witte steentjes) de achtendertig Joodse Culemborgers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht.

21.00 – 22.00 Afsluiting
Na het verlaten van de begraafplaats aan de Achterweg formeert de stoet zich opnieuw en wandelen we naar het stadhuis waar iedereen welkom is voor een gezamenlijke afsluiting onder het genot van een hapje en een drankje.

Holocaust monument

.




Oorlogsmonument










Indië-monument
Graven militairen
Monument Burgerslachtoffers
Joods monument
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0.00